mercredi 4 février 2015

"Verwarde" mensen.

De laatste tijd hoor je het steeds vaker. Mensen die in de war zijn en de meest vreemde, enge dingen uitspoken. Nu roept de regering ons op om vooral op die mensen te letten en er melding van te doen. In de meeste gevallen wordt dit dus ook al gedaan maar zonder succes (er wordt gewoon niet geluisterd als mensen een melding doen).



Mij lijkt het een voortvloeisel van de bezuinigingen. De GGZ moest een paar jaar terug op de schop. Van alles en nog wat werd geschrapt en de mensen die nu als "verward" in het nieuws komen omdat ze rare dingen doen of zelfs anderen te lijf gaan zijn de mensen die door alle nieuwe regelgeving tussen wal en schip raken. Mensen die niet zo ernstig onaangepast gedrag vertonen en dus overal weg gestuurd worden. Mensen die met een luisterend oor, wat tijd/therapie en eventuele medicatie prima zouden kunnen functioneren. Maar omdat ons kabinet hier geen geld meer aan wilde "verspillen" (dit zijn de mensen die zichzelf maar moeten kunnen redden), hoor je meer en meer hoe verkeerd dit afloopt.



Nu vraagt de regering ons op deze mensen te letten. Dit zijn mensen die lijden aan een randpsychose of licht/matige depressie. Dat is niet op te lossen door middel van een kopje koffie en praatje bij de buren of eens een extra bezoekje van vrienden (dit zijn geen professionele hulpverleners). Deze mensen vervallen steeds verder in hun psychiatrische problematiek. En pas als het ernstig misgaat wordt er ingegrepen en vraagt de regering zich af waar het mis ging.



Wat denken ze nou zelf :glare: deze groep mensen kreeg tot een paar jaar geleden nog volledige hulp. Vaak zijn het mensen die geen werk/ een uitkering hebben. Alle kranen zijn dichtgedraaid en op het moment dat ze uit zichzelf een psycholoog/psychiater bezoeken (en misschien medicijnen krijgen) kunnen ze meteen een smak geld op tafel leggen wat ze niet kunnen missen . In dit soort gevallen vind ik het een schande dat onze overheid nu de maatschappij oproept om op dit soort mensen te gaan letten. Wat hier gebeurt is een voortvloeisel van hun eigen beslissingen en laat ze daar dan ook lekker zelf voor opdraaien. Nu gedragen ze zich echt alsof ze geen idee hebben hoe dit nou ineens zo komt. Nou, meneer R, ik met mijn MBO 5nivo kan best heel simpel bedenken waarom al dit soort dingen nu ineens gebeuren. Misschien moet hij zijn studiegeld eens terug gaan vragen want echt wijzer is hij er niet van geworden.........





"Verwarde" mensen.

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire